Днес представители на различни земеделски асоциации се срещнаха с еврокомисаря по

...
Днес представители на различни земеделски асоциации се срещнаха с еврокомисаря по
Коментари Харесай

Еврокомисар обеща на фермерите ни да изравни помощите с европейските

Днес представители на разнообразни аграрни асоциации се срещнаха с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски. За първи път българските фермери имаха опция за беседват директно с комисаря, виновен за сектор земеделие и да споделят какви са проблемите, пред които са изправени, какви са настояванията и терзанията им.

Комисар Войчеховски приветства срещата и благодари на евродепутат Атидже Алиева-Вели за организирането й. " Това е отлична опция, която ще помогне на Комисията, посредством директния контакт, да чуе от първоизточника оценка за положението на бранша в България, трудностите, с които той би трябвало да се оправя в тези сложни времена, както и резултатът от изключителните ограничения, които Европейската комисия показа ", сподели Войчеховски. Той благодари и на фермерите за първостепенната роля, която играят в процеса на гарантиране на продоволствената сигурност в България и ги подкани да споделят своите терзания. 

Животновъдите, представителите на лозарския бранш, зърнопроизводителите, оранжерийните производители - всички показаха неодобрение от  неналичието на връзка с националните управляващи и отчаяние, че не са наясно с бележките, които България е получила по Националния стратегически проект, както и че не са били включени в процеса на изработването му. Представителите на другите асоциации обрисуваха трагичната обстановка, в която се намира земеделието в България. Браншът показа, че европейското подкрепяне не достига до тях. Фермерите обявиха, че изключването на избрани аграрни браншове от държавното подпомагане сега, когато секторът се сблъсква с невиждани провокации и изключително тежка политическа и икономическа ситуация, ще докара до заличаването им.

„ Земеделците са тук тъй като имат незабавна потребност да бъдат чути “, заяви Атидже Алиева-Вели. „ За страдание, те не усещат поддръжка от държавното управление и са тук с молба за поддръжка от Европейската комисия преди да е станало прекомерно късно. Сектор земеделие изнемогва, а ограниченията, които създаваме и представяме на европейско равнище, не доближават до нуждаещите се. Тук сме за градивен разговор и апелираме за съответни незабавни ограничения, които да спасят българското земеделие “, допълни Атидже Алиева-Вели. 

Земеделските асоциации подчертаха, че неналичието на сигурност в страната, неналичието на разговор и схващане, както и неналичието на поддръжка или извънредно ниските й нива там, където е налична, води до ежедневното затваряне на десетки ферми в България. Те сложиха и въпросите си за дискриминационните разлики в равнищата на директните заплащания, невисок потенциал на страната да дава държавна помощ, нуждата от изключителни обезщетителни ограничения за сектора, потребност от по-целенасочен метод за обособените страни и браншове, който да дава отговор на техните специфики.

Комисар Войчеховски показа, че той изцяло споделя визията, че би трябвало да се стигне до изцяло равнене на равнищата на директните заплащания, тъй като другояче се подкопава конкурентоспособността на фермерите. Той акцентира, че Комисията в негово лице е подготвена да работи за равнене на заплащанията, само че това е политически въпрос, който може да се реши от Съвета, т.е. от министрите.

По отношение на изразеното от асоциациите отвращение от неналичието на разговор и съвещания по време на изработването на Националния стратегически проект за земеделие и в този момент, при процеса по преправянето му, комисарят бе безапелационен - българските управляващи имат правно обвързване да включат сектора в този развой. Комисарят се ангажира да ревизира дали този юридически ангажимент е бил изпълнен. Той прикани бранша да изпраща позицията си и директно към Комисията. Ако София не чува, то Брюксел слуша добре.

Комисар Войчеховски бе безапелационен, че по важност земеделската политика се подрежда паралелно до енергийната и отбранителната, само че бюджетът, заделен за нея, е в пъти по-малък. Това следва да се промени. Той благодари на евродепутат Алиева-Вели и на земеделците за значимата информация и позиции, които те споделиха и пое ангажимент той и екипът му да се срещнат по-подробно с поставените тематики, да проучват настояванията, да очертаят вероятни дейности и да потърсят българските управляващи за координирането им. 

Атидже Алиева-Вели моли този разговор да продължи. Тя се ангажира, че Движение за права и свободи ще продължи да работи за отбраната на правата и ползите на земеделците - това е основополагащо, с цел да запазим качествените и питателни български аграрни артикули.

 IMG a3264a205324cdb43369449dd179ec1c V

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР